[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tymczasem na Zakynthos… trwają zbiory oliwek!
Rozpoczęły się na przełomie października i listopada, gdy owoce na drzewach zaczęły się powoli przebarwiać. Przy zbiorach w pocie czoła pracują niekiedy całe rodziny.
Oliwki na Zakynthos nadal zbiera się w tradycyjny sposób. Pod drzewami rozkłada się maty, a kolejne osoby zajmują się ścinaniem wybranych gałęzi i ręcznym strząsaniem z nich owoców przez wielokrotne uderzenia specjalnym drągiem. Gałązki, owoce i liście opadają na przygotowane wcześniej podłoże. Tam wszystko to oddziela się i zagrabia.
Zebrane oliwki pakuje się do lnianych worków i od razu przewozi się do lokalnych wytłoczni, których na Zakynthos jest około trzydziestu. Ważna jest sprawność działania. Pozostawienie oliwek w workach na dłużej bardzo szybko doprowadziłoby do procesu fermentacji. Owocem ciężkiej pracy przy zbiorach będzie wysokiej jakości oliwa extra virgin z Zakynthos!
Jeśli na Zante utrzyma się tak dobra pogoda, zbiory dobiegną końca najprawdopodobniej na początku stycznia. Dłużej, nawet do lutego, popracują jednak rodziny, których gaje są znacznie większe.
Okres zbiorów wydłuży się także w przypadku nasilenia się deszczy.
Zobaczcie jak zbiera się oliwki na Zakynthos!
Fot. Magda Olbrych Vlahioti
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][thb_banner banner_bg=”850″ banner_height=”150″ title=”Smaki Zante” subtitle=”Oliwa i specjały z Zakynthos – grecka kuchnia w Twoim domu!” overlay_link=”http://www.smakizante.com/”][/vc_column][/vc_row]