Zante
MAGIC TOURS

Najlepsze wycieczki fakultatywne na Zakynthos

MELOMAKARONA (μελομακάρονα) – greckie ciasteczka bożonarodzeniowe

Święta tuż za za rogiem!
Czas pomyśleć więc i o bożonarodzeniowych wypiekach. Kuchnia grecka pełna jest ciekawych przepisów. Dzisiaj proponujemy coś dla miłośników miodu!

Melomakarona

MELOMAKARONA (μελομακάρονα) – greckie ciasteczka bożonarodzeniowe


Składniki:

  • 3 szklanki oliwy
  • 1 szklanka soku ze świeżych pomarańczy
  • 1 szklanka koniaku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 kilograma mąki
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 1,5 łyżka zmielonych goździków
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • orzechy

Syrop:

  • pół cytryny
  • 3 goździki
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 filiżanka wody
  • 1 filiżanka cukru
  • 2 filiżanki miodu

Sposób przygotowania:

Należy połączyć i wymieszać ze sobą oliwę, sodę uprzednio rozrobioną z koniakiem i sok ze świeżych pomarańczy, a także cukier, mąkę, cynamon, goździki i proszek do pieczenia. Dodać łyżkę miodu.

Z otrzymanego ciasta uformować kuleczki, rozłożyć na blasze i piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C.  Po ostudzeniu ciasteczka zanurzyć w syropie i obsypać orzechami.

Aby przygotować syrop wymieszać połączyć wszystkie składniki i gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia.


Smacznego!
Kalí órexi!

Tagi:
Kategorie:

Udostępnij wycieczkę

Facebook
WhatsApp
Email

Zamknij