Szczegóły

„Zawsze jest miło jadać z Grekami, oni to potrafią”
-Sofilos, fragment z „Uczty mędrców” Atenajosa

Zakynthos to wielki ogród pełen kuchennych tajemnic. Podczas wycieczki postaramy się wspólnie odkryć smaki i aromaty naszej wyspy. Poznamy regionalne produkty i sprawdzimy kto z nas jest najlepszym greckim kucharzem. Zapraszamy do wspólnego stołu! 

W czasie trwającej 6 - 7 godzin wycieczki przemieszczać będziemy się wygodnym klimatyzowanym busem lub mini vanem w kamerlanej grupie 19 lub 8 osób. Co ugotujemy to zjemy! 

Dzień zaczniemy w uroczej, górskiej wiosce Anafonitria, gdzie w asyście gościnnego właściciela miejscowej tawerny poznamy tajniki przepisu na prawdziwą mousakę. Będziemy ją przygotowywać własnoręcznie.

W oczekiwaniu na efekty kuchennego eksperymentu udamy się wzdłuż zachodniego klifowego wybrzeża wyspy na kąpiel w krystalicznie czystych wodach zacisznej, portowej zatoczki Porto Vromi. Po powrocie skosztujemy tego, co sami wcześniej przygotowaliśmy. Spróbujemy również lokalnego wina i innych specjałów tawerny.

Na kolejnym odcinku naszej kulinarnej trasy posmakujemy serów produkowanych we wsi Agios Leon. Mieści się tu jedyna na wyspie manufaktura słynąca z produkcji Ladotiri, czyli sera feta dojrzewającego w oliwie z oliwek. Poznamy też proces powstawania twardego sera grawiera oraz tradycyjnej zakynthoskiej fety.

Na deser i popołudniową kawę Fredo lub Frappe wybierzemy się do malowniczej, niewielkiej wioski Louha. Stąd rozpościerają się zapierające dech widoki na dolinę pokrytą strzelistymi cyprysami. To jeden z niewielu rejonów wyspy, które nie zostały jeszcze odkryte przez masową turystykę. Louha pozostała nienaruszona przez silne trzęsienie ziemi, które nawiedziło wyspę w 1953 roku. To piękne miasteczko z kamiennymi domami, ogrodami, słynące ze stromych, wąskich, brukowanych uliczek. Tradycyjna architektura, kamienne domy, stare ogrody, wąskie, brukowane uliczki sprawią, że cofniemy się w czasie. Magiczne krajobrazy relaksują i dają pełen obraz życia w górskich obszarach wyspy.

Lithakia to nasz następny przystanek. Zajrzymy tu do muzeum oliwy i słynącej z najlepszej na wyspie wytwórni oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Czeka nas degustacja i możliwość zakupów świeżej oliwy prosto od producenta.

Kontynuując naszą wyprawę po smakach Zante nie ominiemy także winiarni Callinico. Właściciel wprowadzi nas w tajniki uprawy winorośli, sposobów dojrzewania wina w dębowych beczkach i efekty działania upływu czasu na ten napój bogów. Niewątpliwie uraczy nas także owocem swojej pracy.  

W późnych godzinach popołudniowych, po dniu pełnym kulinarnych wrażeń, wrócimy do hoteli. .

Galeria

Porady

Na nasze wycieczki warto zabrać: aparat fotograficzny, kamera, suchy prowiant i napoje, zestaw plażowicza + buty na kamieniste plaże, zestaw do nurkowania (opcja), wygodne obuwie do chodzenia (buty z twardą podeszwą), nakrycie głowy, leki na chorobę lokomocyjną.

Program

Zakynthos wycieczki do Grecji

1. Odwiedzasz tradycyjną, grecką tawernę

Prowadzona przez rodzinę Zakyntyjczyków, przyciąga atmosferą i mnogością świeżych składników. To właśnie z nich własnoręcznie przygotujesz grecką mousakę! Jak ugotujesz, tak też się najesz, więc podwijamy rękawy i do dzieła!

Zakynthos wycieczki do Grecji

2. W czasie pieczenia mousaki zjeżdżasz układającą się niczym serpentyna, górską drogą do małego portu Porto Vromi

Grzech nie skorzystać z kąpieli morskiej i słonecznej na tej niezwykle kameralnej plaży. Widoki godne zatrzymania na fotografii. Zgłodniałeś? Najwyższy czas wrócić do tawerny na własnoręcznie przygotowaną mousakę!

Zakynthos wycieczki do Grecji

3. Odwiedzasz najstarsze drzewo oliwne na wyspie, które rośnie w malowniczej wiosce Exo Choram

2500 letnie drzewo jest dowodem na istnienie na wyspie kultu oliwy i jej produkcji. To najczęściej jadany przez Zakyntyjczyków składnik potraw. Obok oliwki najstarszy dom na całej wyspie! To idealny plener fotograficznych dla każdego podróżnika.

Zakynthos wycieczki do Grecji

4. Poznajesz proces produkcji tradycyjnych serów owczych

odwiedzając rodzinną, małą fabrykę sera. Typowo zakintyjski Ladotiri oraz miękka i biała Predza teraz na wyciągnięcie Twojej ręki! Degustuj, rozsmakuj się, tak żeby jak najlepiej zapamiętać kolejne poznane przez Ciebie smaki Zante.

Zakynthos wycieczki do Grecji

5. Zaczarowany pięknem wioski Loucha pijesz prawdziwą grecką kawę

Grecy są bardzo gościnni co właśnie poczułeś na własnej skórze, siedząc w 400 letnim domu z jego gospodynią u boku. Tajemnice parzenia greckiej kawy poznane z pierwszej ręki pozostaną na zawsze w Twojej pamięci

Zakynthos wycieczki do Grecji

6. Zatrzymujesz się aby zrobić zdjęcia w tajemniczej wiosce Kiliomenos

Owiana legendą wieża, zbudowana przez tutejszych kamieniarzy napawa lekkim strachem, tym bardziej, że mieszkańcy wioski milczą na jej temat. Możesz spróbować, może Tobie zdradzą jej sekret!

Zakynthos wycieczki do Grecji

7. Aby jeszcze lepiej poznać tajemniczą stronę wyspy zatrzymujesz się w wiosce Machairado

To tutaj, w murze okalającym kościół, znajduje się waleczna ikona Świętej Mawry. Mieszkańcy Machairado mówią, że obroniła wioskę przed najazdem niemieckich żołnierzy. Jak? Nasz przewodnik właśnie zdradza Ci tajemnice tego cudu.

Zakynthos wycieczki do Grecji

8. Najlepiej poznawać smaki od kuchni dlatego wchodzisz z nami do fabryki oliwy Aristeon, w wiosce Lithakia,

gdzie krok po kroku oglądasz jak produkuje się ten szlachetny tłuszcz. Poznajesz tajniki produkcji diamentu wśród oliw, prawdziwej Extra Virgin. Możesz zabrać kilka drogocennych puszek do swojej polskiej kuchni!

Zakynthos wycieczki do Grecji

9. Degustujesz lokalne wina świeże i beczkowe, wyprodukowane przez rodzinną winiarnię Callinico

Szlachetny trunek to sens ich życia, tradycja i tajemnice jego produkcji przekazywane są tu z pokolenia na pokolenie. Może właśnie w tym tkwi największa tajemnica wszystkich smaków Zante?

CENNIK I REZERWACJA

CENNIK
Osoba dorosła
50 €
Dziecko 2 – 12 lat
25 €
Dziecko poniżej 2 roku życia
0 €
CENA OBEJMUJE

(w przygotowaniu)
CENA NIE OBEJMUJE

(w przygotowaniu)

Zmień wycieczkę