Zante
MAGIC TOURS

Najlepsze wycieczki fakultatywne na Zakynthos

Kuchnia w Grecji

Mousaka

Macie ochot臋 na greck膮 mousak臋?
Oto przepis Anastazji z Anafonitrii聽
Smacznego! 馃檪

Mousaka to tradycyjna Grecka zapiekanka z bak艂a偶an贸w. Sk艂ada si臋 z kilku warstw bak艂a偶an贸w, ziemniak贸w, beszamelu i mi臋sa mielonego.

Sk艂adniki (ok. 4 porcje):
* ok. 0,5 kg mi臋sa mielonego wo艂owego lub wieprzowo- wo艂owego
* 2 艣rednie bak艂a偶any
* 4-5 ziemniak贸w
* 1 du偶a cebula
* 3 z膮bki czosnku
* 2 艂y偶ki koncentratu
* Sos beszamelowy (mleko, m膮ka, jajko)
* startego ser 偶贸艂ty
* przyprawy: s贸l, pieprz, oregano, majeranek, ga艂ka muszkato艂owa, cynamon

Przygotowanie:
Na pocz膮tek kroimy bak艂a偶ana (mo偶na r贸wnie偶 w plastry) i porz膮dnie solimy. Tak posolonego odk艂adamy na ok. 20 min. po czym sp艂ukujemy kropelki soku i soli i pozostawiamy do obeschni臋cia (Anastasia nie sp艂ukiwa艂a). W taki sam spos贸b kroimy obrane surowe ziemianki.
W tym czasie podsma偶amy na oliwie czosnek z cebul膮. Dodajemy mi臋so mielone i obsma偶amy je a偶 przestaje by膰 surowe. Dodajemy s贸l, pieprz, majeranek i koncentrat pomidorowy. Mieszamy wszystko razem, dusimy.
Obsma偶amy bak艂a偶ana w g艂臋bokim t艂uszczu (olej kukurydziany). Tak samo podsma偶amy ziemniaki. Odstawiamy na sitko do ods膮czenia t艂uszczu.
Komponujemy zapiekank臋 鈥 pierwsza warstwa ziemniaki, nast臋pna to sos mi臋sny, posypa膰 startym serem i zetrze膰 ga艂k臋 muszkato艂ow膮 z cynamonem na to bak艂a偶an. I tak tworzymy kilka warstw ju偶 bez ziemniak贸w a zawsze ko艅cz膮c bak艂a偶anem.
Podsma偶amy oliw臋, dodajemy m膮k臋 i robimy zasma偶k臋. To zalewamy mlekiem (zwyk艂e lub skondensowane rozcie艅czone wod膮), doprawiamy sol膮, pieprzem ga艂k膮 muszkato艂ow膮 na ko艅cu dodajemy 偶贸艂tko z jednego jajka.
Zalewamy zapiekank臋 sosem beszamelowym. Posypujemy serem.
Pieczemy 45 鈥 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.

Udost臋pnij wycieczk臋

Facebook
WhatsApp
Email

Zamknij