Frigania
Dla smakoszy przepis poniżej:
“FRIGANIA”
SKŁADNIKI:
1 opakowanie sucharków
6 łyżek cukru
6 łyżek budyniu w proszku (waniliowy, bez cukru)
2/3 litra mleka
100 gr. płatków migdałowych
200 ml śmietanki 36% na bitą śmietanę
2 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA SYROP:
3 szklanki wody,
1 1/2 szklanki cukru,
1 laska cynamonu,
skórka z cytryny
Wszystko razem zagotować.
WYKONANIE:
Sucharki układamy w foremce i zalewamy gorącym syropem.
Krem: odlewamy 1/2 szklanki mleka na budyń, wsypujemy proszek do szklanki i mieszamy; resztę mleka gotujemy z cukrem, po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy zawartość szklanki ciągle mieszając, jak zgęstnieje gotujemy jeszcze przez chwile. Gotowy krem wylewamy na sucharki, pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy bita śmietanę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę i wykładamy ją na krem, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do lodówki.
Smacznego!!!