Święta tuż za za rogiem!
Czas pomyśleć więc i o bożonarodzeniowych wypiekach. Kuchnia grecka pełna jest ciekawych przepisów. Dzisiaj proponujemy coś dla miłośników miodu!
MELOMAKARONA (μελομακάρονα) – greckie ciasteczka bożonarodzeniowe
Składniki:
- 3 szklanki oliwy
- 1 szklanka soku ze świeżych pomarańczy
- 1 szklanka koniaku
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 kilograma mąki
- 1,5 łyżki cynamonu
- 1,5 łyżka zmielonych goździków
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- orzechy
Syrop:
- pół cytryny
- 3 goździki
- 1 łyżka cynamonu
- 1 filiżanka wody
- 1 filiżanka cukru
- 2 filiżanki miodu
Sposób przygotowania:
Należy połączyć i wymieszać ze sobą oliwę, sodę uprzednio rozrobioną z koniakiem i sok ze świeżych pomarańczy, a także cukier, mąkę, cynamon, goździki i proszek do pieczenia. Dodać łyżkę miodu.
Z otrzymanego ciasta uformować kuleczki, rozłożyć na blasze i piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po ostudzeniu ciasteczka zanurzyć w syropie i obsypać orzechami.
Aby przygotować syrop wymieszać połączyć wszystkie składniki i gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia.
Smacznego!
Kalí órexi!