Mousaka
Macie ochotę na grecką mousakę?
Oto przepis Anastazji z Anafonitrii
Smacznego! 🙂
Mousaka to tradycyjna Grecka zapiekanka z bakłażanów. Składa się z kilku warstw bakłażanów, ziemniaków, beszamelu i mięsa mielonego.
Składniki (ok. 4 porcje):
* ok. 0,5 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo- wołowego
* 2 średnie bakłażany
* 4-5 ziemniaków
* 1 duża cebula
* 3 ząbki czosnku
* 2 łyżki koncentratu
* Sos beszamelowy (mleko, mąka, jajko)
* startego ser żółty
* przyprawy: sól, pieprz, oregano, majeranek, gałka muszkatołowa, cynamon
Przygotowanie:
Na początek kroimy bakłażana (można również w plastry) i porządnie solimy. Tak posolonego odkładamy na ok. 20 min. po czym spłukujemy kropelki soku i soli i pozostawiamy do obeschnięcia (Anastasia nie spłukiwała). W taki sam sposób kroimy obrane surowe ziemianki.
W tym czasie podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy je aż przestaje być surowe. Dodajemy sól, pieprz, majeranek i koncentrat pomidorowy. Mieszamy wszystko razem, dusimy.
Obsmażamy bakłażana w głębokim tłuszczu (olej kukurydziany). Tak samo podsmażamy ziemniaki. Odstawiamy na sitko do odsączenia tłuszczu.
Komponujemy zapiekankę – pierwsza warstwa ziemniaki, następna to sos mięsny, posypać startym serem i zetrzeć gałkę muszkatołową z cynamonem na to bakłażan. I tak tworzymy kilka warstw już bez ziemniaków a zawsze kończąc bakłażanem.
Podsmażamy oliwę, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. To zalewamy mlekiem (zwykłe lub skondensowane rozcieńczone wodą), doprawiamy solą, pieprzem gałką muszkatołową na końcu dodajemy żółtko z jednego jajka.
Zalewamy zapiekankę sosem beszamelowym. Posypujemy serem.
Pieczemy 45 – 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.